Oefeningen

Je bent de trotse eigenaar van een welopgevoede ezel die het bij jou echt naar zijn zin heeft... Wist je dat ezels echte werkers en vooral leergierig zijn? Misschien ooit al eens geprobeerd om ze iets aan te leren maar met weinig resultaat? Deze pagina is speciaal voor ezelvrienden die op een positieve, nuttige manier wat meer tijd met hun ezel willen doorbrengen. Hier vind je leuke oefeningen-voor- en- met- je - ezel die stap voor stap uitgelegd worden. Niet spectaculair maar wel leuk voor elke ezel en zijn baasje. Veel succes gewenst! 

Target

We vragen aan onze ezel om met zijn neus iets aan te raken. In dit geval onze hand, later kunnen dat ook voorwerpen zijn. Goede oefening om je ezel te lokken of om hem bij weigering terug vooruit te krijgen. Kan ook in noodgevallen heel nuttig zijn. Meteen ook een oefening die ezels zeker leuk vinden!

Stap 1
Stap 1

Stap 1

Met de gestrekte arm eisen we de aandacht op van onze ezel. Neem een uitnodigende houding aan en roep hem bij zijn naam. Negeert hij de uitnodiging, ga dan naar hem toe maar hou wat afstand. In onze gesloten hand hebben we een wortelschijfje.  

Stap 2
Stap 2

Stap 2

De ezel vindt onze hand interessant door het wortelschijfje. Meestal zal hij deze de eerste keer niet meteen aanraken. Raak in dit geval zachtjes met je hand de neus van de ezel aan. Na een paar keren zal hij doorhebben wat van hem verlangt wordt.

Stap 3
Stap 3

Stap 3

Tijdens de aanraking geef je het commando "target". Heeft de ezel de neiging om in je hand te bijten, stop de oefening onmiddellijk en begin opnieuw met stap 1. Doet hij het perfect zoals op de foto, ga dan over naar de beloning : stap 4

Stap 4
Stap 4

Stap 4

Beloon de ezel met het wortelschijfje die in je hand verborgen zat. Lukt de oefening prima, probeer het dan zonder wortelschijfje.  Beloon altijd je ezel als hij de oefening perfect uitvoert.  Gebruik telkens het woordje "target" om de ezel duidelijk te maken wat je van hem verlangt.