Oefeningen

Je bent de trotse eigenaar van een welopgevoede ezel die het bij jou echt naar zijn zin heeft... Wist je dat ezels echte werkers en vooral leergierig zijn? Misschien ooit al eens geprobeerd om ze iets aan te leren maar met weinig resultaat? Deze pagina is speciaal voor ezelvrienden die op een positieve, nuttige manier wat meer tijd met hun ezel willen doorbrengen. Hier vind je leuke oefeningen-voor-en-met-je ezel die stap voor stap uitgelegd worden. Niet spectaculair maar wel leuk voor elke ezel en zijn baasje. Veel succes gewenst! 

Target

We vragen aan onze ezel om met zijn neus iets aan te raken. In dit geval onze hand, later kunnen dat ook voorwerpen zijn. Goede oefening om je ezel te lokken of om hem bij weigering terug vooruit te krijgen. Kan ook in noodgevallen heel nuttig zijn. Meteen ook een oefening die ezels zeker leuk vinden!

Stap 1
Stap 1

Stap 1

Met de gestrekte arm eisen we de aandacht op van onze ezel. Neem een uitnodigende houding aan en roep hem bij zijn naam. Negeert hij de uitnodiging, ga dan naar hem toe maar hou wat afstand. In onze gesloten hand hebben we een wortelschijfje.  

Stap 2
Stap 2

Stap 2

De ezel vindt onze hand interessant door het wortelschijfje. Meestal zal hij deze de eerste keer niet meteen aanraken. Raak in dit geval zachtjes met je hand de neus van de ezel aan. Na een paar keren zal hij doorhebben wat van hem verlangt wordt.

Stap 3
Stap 3

Stap 3

Tijdens de aanraking geef je het commando "target". Heeft de ezel de neiging om in je hand te bijten, stop de oefening onmiddellijk en begin opnieuw met stap 1. Doet hij het perfect zoals op de foto, ga dan over naar de beloning : stap 4

Stap 4
Stap 4

Stap 4

Beloon de ezel met het wortelschijfje die in je hand verborgen zat. Lukt de oefening prima, probeer het dan zonder wortelschijfje.  Beloon altijd je ezel als hij de oefening perfect uitvoert.  Gebruik telkens het woordje "target" om de ezel duidelijk te maken wat je van hem verlangt.Tapijtje uitrollen

Ezels zijn van nature uit heel nieuwsgierig. Door te ruiken of te proeven ontdekken ze graag nieuwe dingen. Heb je ergens een oud vloerkleedje liggen, laat je ezel er gerust kennis mee maken. Je zal meteen merken dat de interesse groot genoeg zal zijn om er een oefening mee op te bouwen. Zorg dat het tapijtje soepel genoeg is zodat het opgerold kan worden. Het uitrollen laten we aan de ezel over! 

Stap 1
Stap 1

Stap 1

Leg het tapijtje opgerold in de goede richting. Verstop een wortelschijfje in het begin onder de rol. Laat de ezel zoeken naar het snoepje, hiervoor moet hij het tapijtje wat uitrollen. Gebruik een woord zoals "duw" om hem te stimuleren. Laat de ezel niet bijten of sleuren aan het tapijt.

Stap 2
Stap 2

Stap 2

Verstop meerdere wortelschijfjes in het opgerolde tapijtje. De bedoeling is dat de ezel het tapijtje verder uitrolt. Door verder te stappen en te duwen vindt hij de snoepjes en wordt hij beloond voor zijn prestatie. Vergeet niet hem aan te moedigen!


Stap 3
Stap 3

Stap 3 

Hoe verder het tapijtje wordt uitgerold, hoe meer de ezel beloond wordt. Al snel ontdekt hij dat er moet gewerkt worden om zijn beloning te krijgen. Probeert hij het matje uit te rollen zonder erop te staan? Corrigeer hem door de mat terug voor zijn neus te leggen. 

Stap 4
Stap 4

Stap 4

Laat de mat helemaal uitrollen. Gebruik de term "helemaal" om de ezel te stimuleren tot op het einde. Lukt de oefening goed, beperk het aantal snoepjes. Na een tijdje lukt het zonder verborgen beloningen. Beloon de ezel wel op het einde wanneer de mat helemaal is uitgerold.