Over ons...

Even voorstellen:

Als grote dierenvriend kan ik me een leven zonder dieren niet inbeelden. Als mens ben ik ervan overtuigd dat je met liefde, geduld en wederzijds respect het beste uit dieren kan halen. Anderzijds lukt het dan weer de dieren om het beste uit de mens te halen... Met deze visie werd ik enkele jaren geleden vrijwilliger op de kinderboerderij "De Lenspolder" in Nieuwpoort. Daar werd ik gevraagd om het onstuimige, jonge ezeltje Jerommeke goede ezelmanieren aan te leren. Ondanks zijn schattig voorkomen was Jerommeke geen doetje. Na zijn castratie had hij nog hengstenstreken en in elke hand die zijn ezellijf maar durfde te benaderen zette hij genadeloos zijn tanden!


Jerommeke
Jerommeke

Mijn liefde voor het ezeltje was groot, mijn kennis over ezels nihil. Vol goede moed verdiepte ik mij in de wereld van deze fantastische dieren. De tips die ik kreeg van mensen met ervaring waren goud waard. De eerste weken werd het observeren. Al heel snel merkte ik dat Jerommeke eenzaam was. Hij genoot van de aandacht die hij kreeg en het wederzijdse vertrouwen groeide.. Een paardenfluisteraar leerde mij een paar oefeningen die ervoor zorgden dat Jerommeke rustiger werd. Zo leerde ik dat ook ezels opgevoed moeten worden. Voor alles wat het ezeltje goed deed werd het beloond, het slechte gedrag werd genegeerd. Dit noemen we "positieve gedragstraining".

 

 

 

Jerommeke apporteert de hamer
Jerommeke apporteert de hamer

Al gauw had ik in de gaten dat ik met een zeer leergierige ezel te maken had. Spontaan begon hij spullen te apporteren. Om hem daarin te stimuleren schakelde ik over op clickertraining. Zo begon ons avontuur en groeide bij mij de passie om aan de mensen te tonen hoe intelligent ezels wel zijn. Het bijtgedrag van Jerommeke verbeterde zienderogen. Enkele maanden later kreeg hij het gezelschap van Greetje die hem met één trap liet voelen wie voortaan de baas zou zijn in het ezelhuishouden. Ze werden onafscheidelijk en ik ging de uitdaging aan om met de twee ezels verder te trainen. Greetje ontpopte zich als een pienter ezeltje dat graag op de eerste rij staat. Ze leerde samen met Jerommeke verschillende, leuke oefeningen. Het was echt heerlijk om te zien hoe leuk ze het vonden om zonder dwang met mij samen te werken!

Clickertraining met de twee ezeltjes
Clickertraining met de twee ezeltjes

Het is een voorrecht elke dag te kunnen werken met deze intelligente, innemende maar vooral fascinerende dieren. Samen met het boerderijteam sta ik in voor hun verzorging. Ondertussen vliegen de jaren voorbij en zijn de ezeltjes net zoals ik al wat ouder maar de passie en liefde voor de ezeltjes blijft... hopelijk voor altijd!

De kinderen op de boerderij noemen mij "de ezelmadam". Samen met de ezeltjes probeer ik tijdens de vakantieperiodes, jong en oud te verrassen met een demonstratie. We genieten van de fijne reacties en het hartelijke applaus! En de ezeltjes...? Die krijgen er nooit genoeg van!

In onderstaand filmpje zie je de ezeltjes Greetje en Jerommeke aan het werk! Schaf je nu niet seffens een ezel aan, dit is het resultaat van 10 jaar werken met ezels! Alvast veel kijkplezier...