Hoefverzorging

Meermaals per week worden de hoeven van de ezeltjes uitgekrabd. Hierbij worden vuil en eventueel steentjes met een hoevekrabber verwijderd. Deze hoefverzorging is een kleine moeite waardoor de ezels van grote hoefproblemen bespaard blijven. Om de acht tot tien weken worden de hoeven bekapt door een hoefsmid die gewoon is van ezels te bekappen. Niet elke ezel heeft het geluk gezonde hoeven te hebben. Een regelmatig bezoek van de hoefsmid kan in dit geval veel problemen voorkomen. 

EEN EZELHOEF IS GEEN PAARDENHOEF...!!

Hoeven uitkrabben
Hoeven uitkrabben
Alle vuil wordt uit de hoef verwijderd
Alle vuil wordt uit de hoef verwijderd
Hoevenkrabber met borstel
Hoevenkrabber met borstel

DE HOEFSMID

Een onmisbaar iemand in het leven van de ezel is de hoefsmid. Meermaals per jaar komt hij de hoeven bekappen en bijwerken. Naast een goede vakkennis verwachten we dat deze persoon perfect kan omgaan met ezels. Kies voor een hoefsmid die rustig is en met veel geduld zijn job doet. Het zal zijn werk alleen maar vergemakkelijken. Ruwe handelingen mogen niet getolereerd worden! Op de foto kan men zien hoe groot het vertrouwen van het ezeltje is bij een eerste bezoek van de hoefsmid. Het gaat hier om een zeer rustige persoon die weet hoe hij met ezels moet omgaan. Vol vertrouwen komt de ezel hem begroeten en besnuffelen. Veel beter dan een opgejaagde ezel die gaat lopen van zodra de hoefsmid in zicht komt! Ezelhoeven zijn verschillend van paardenhoeven, ze worden dan ook op een andere manier bekapt. De stand van de hoeven is bij elke ezel anders en moet daarom specifiek bekapt worden. Ga daarom voor een hoefsmid die ervaring heeft in het bekappen van ezeltjes. Amateurs zonder kennis van zaken kunnen door prutswerk onherstelbare schade aanrichten. Toon interesse in de hoefverzorging van je ezel, de hoefsmid zal je graag uitleg geven. Volg zijn raad bij problemen: een goede hoefsmid ontdekt soms vlugger een hoefprobleem dan een dierenarts. 

Hoeven worden korter gezet en bijgewerkt
Hoeven worden korter gezet en bijgewerkt
Hoefsmid aan het werk
Hoefsmid aan het werk
Hoeven worden bijgevijld door de hoefsmid
Hoeven worden bijgevijld door de hoefsmid

STUKJES HOORNWAND VAN DE EZELHOEF

Net als onze nagels blijf de hoornwand van de hoef groeien. Op een harde ondergrond slijt deze regelmatig af. Maar in onze streken waar ezels meestal in een weiland staan gebeurt dat niet en blijft de hoornwand doorgroeien. Hierdoor verandert de stand van de voet. Dit is de aanleiding voor ernstige, onherstelbare schade aan het been van de ezel. Daarom is het nodig dat de hoefsmid de hoeven komt bekappen en bijwerken. Op deze foto de stukjes hoornwand die door de hoefsmid verwijderd werden. Ook de zool van de hoef wordt nagekeken en bijgewerkt. Ondanks het werk van de hoefsmid is het de taak van de eigenaar om regelmatig de hoeven uit te krabben.

VERWAARLOOSDE HOEVEN

Stomverbaasd hoorde ik een eigenaar beweren dat in de winter ezelhoeven niet groeien!  Zijn ezels werden enkel in de zomer bekapt!!! Een leugentje om bestwil, alleen waren de ezels weer eens het slachtoffer van deze onwaarheid! Hieronder enkele foto's van onverzorgde, verwaarloosde ezelhoeven die getuigen van een jarenlange verwaarlozing. Hier spreken we van ernstige dierenverwaarlozing waarvoor de eigenaar beboet kan worden.

 

Te lange, afbrokkelende hoeven (Foto: De Ezeloase)
Te lange, afbrokkelende hoeven (Foto: De Ezeloase)
Doorgegroeide pantoffelhoef (Foto: De Ezeloase)
Doorgegroeide pantoffelhoef (Foto: De Ezeloase)
Sterk verwaarloosde hoeven (Foto: De Ezeloase)
Sterk verwaarloosde hoeven (Foto: De Ezeloase)


Hoefproblemen

Ezel met hoefzweer.
Ezel met hoefzweer.

HOEFZWEER

Is je ezel van de ene dag op de andere kreupel dan is de oorzaak wellicht een hoefzweer. Onder hoefzweer verstaan we een bacteriële ontsteking in de hoef. Omdat die ontsteking zich in de diepte van de hoef bevindt en geen uitweg vindt in die harde, gesloten structuur stijgt de druk en wordt dit voor de ezel erg pijnlijk. Je zal merken dat de ezel op drie benen loopt om de pijnlijke hoef niet te belasten. De oorzaak van een hoefzweer moeten we zoeken in de onmiddellijke omgeving van de ezel: drassige weiden, onregelmatig of slecht bekappen van de hoeven of een slechte hygiëne van de stal en omgeving. Een scherp voorwerp kan zorgen voor een kwetsuur in de hoef die terug dicht groeit maar waar de bacteriën al aanwezig zijn en zo een ontsteking veroorzaken.  

Ezel met ingetapete hoef.
Ezel met ingetapete hoef.

HOEFZWEER BEHANDELING

De dierenarts zal de hoefzweer lokaliseren en indien mogelijk openmaken om het pus te verwijderen. Vanaf dit moment wordt de druk minder en is het voor de ezel minder pijnlijk. Als alles goed gereinigd en ontsmet is, wordt de hoef ingepakt om te voorkomen dat er vuil in de opening komt. Zit het abces diep in de hoef of in de kroonrand, dan is het nodig om de hoef te weken zodat de structuur zacht wordt en de hoefzweer toch kan uitbreken. Hiervoor is dan wat geduld nodig, ondertussen krijgt de ezel pijnstilling en andere, nodige medicatie. Raadpleeg bij de eerste verschijnselen van kreupelheid altijd een dierenarts! Hoe sneller er ingegrepen wordt, hoe minder pijnlijk voor de ezel.

Hoefbevangenheid is zeer pijnlijk voor de ezel! Daarom gaat hij zijn hoeven ontlasten door veel neer te liggen.
Hoefbevangenheid is zeer pijnlijk voor de ezel! Daarom gaat hij zijn hoeven ontlasten door veel neer te liggen.

HOEFBEVANGENHEID                                                 

Is een ontsteking van de hoeflederhuid veroorzaakt door giftige stoffen in het bloed. Meestal komt het voor aan de voorhoeven en is enorm pijnlijk. Het kan plotseling optreden maar kan zich ook langzaam ontwikkelen. Deze aandoening kan chronisch worden als het niet behandeld wordt. Haal er daarom ook bij een twijfelgeval onmiddellijk de dierenarts bij. Deze zal ontstekingsremmers en pijnstillers toedienen. Grijpt de dierenarts niet in, dan kan het hoefbeen kantelen en zal de ezel kreupel worden. Laat de ezel op een zachte bodem stappen en koel de hoeven af met water. In samenspraak met de dierenarts zal de hoefsmid de hoeven bekappen zodat de druk verminderd wordt. Bij erge gevallen kan aan de hand van röntgenfoto's de stand van het hoefbeen gecontroleerd worden. Een aangepaste voeding is noodzakelijk en de weidegang verboden. Honger de ezel niet uit want dat kan zorgen voor nog meer gezondheidsproblemen.

                                  

 

Beginfase van hoefbevangenheid: de ezel loopt op zijn tenen
Beginfase van hoefbevangenheid: de ezel loopt op zijn tenen

HOEFBEVANGENHEID: SYMPTONEN 

In de beginfase gaat de ezel stijf en gevoelig lopen. In rust buigt hij constant de voorbenen en staat op de tenen om de hoeven te ontlasten. In een latere fase plaatst hij de voorbenen naar voren en de achterbenen onder zijn lichaam. De hoeven voelen warm aan en in de hoef voelt men duidelijk de hartslag.  Het dier heeft koorts, is lusteloos en gaat abnormaal veel liggen. Soms kan de diagnose van deze aandoening in de beginfase moeilijk te bepalen zijn. Van zodra de ezel niet soepel stapt kan er al sprake zijn van hoefbevangenheid. Gespecialiseerde dierenartsen zullen dan ook heel alert reageren en met de behandeling starten. Het kan weken duren  vooraleer er sprake kan zijn van genezing. Ondertussen is het best wel heftig voor de ezel en het baasje. Deze aandoening is duidelijk niet te onderschatten!

 

HOEFBEVANGENHEID: OORZAKEN

Overmatige voeding, teveel aan suikers (wortelen, appelen) en jong, eiwitrijk gras. In het voorjaar is het dus extra opletten! Laat de ezel maar een korte tijd op de weide. Hooi van de eerste snede kan eveneens veel suikers bevatten. Bij gras zitten de meeste voedingsstoffen onderaan.  Teveel grazen op een kort gezette weide kan dus gevaarlijk zijn! Vergiftiging, bepaalde medicijnen, infecties, stress en overbelasting kunnen ook tot de oorzaken behoren. Staat jouw ezel ergens op een plekje waar wandelaars of fietsers langskomen? Hou er dan zeker rekening mee dat zowel brood, wortelen en appelen dagelijks op het menu van de ezel zal staan. Mensen hebben de slechte gewoonte om dieren te voederen terwijl dit meestal de oorzaak is van veel problemen. Met goede bedoelingen maar het schaadt de gezondheid van alle weidedieren!