Vachtverzorging

Om hen te beschermen tegen de kou hebben de ezeltjes tijdens de winter een dikke, wollige vacht. In de maanden mei, juni beginnen ze langzaam hun winterharen te verliezen. We gaan onze ezel dan vaker zien rollen. Een stofbad is immers hun manier om de vacht te verzorgen. Om de natuur een handje te helpen laten we ze dagelijks genieten van een flinke borstelbeurt. Borstelen schept een goede band tussen mens en ezel. Het biedt ons ook de mogelijkheid om eventuele verwondingen of parasieten te ontdekken. Tijdens  de zomermaanden en in de winter is borstelen eigenlijk overbodig. Maar ook dan worden de ezeltjes graag met de borstel verwend.. Vachtproblemen kunnen van binnenuit veroorzaakt worden. Een aangepaste, gezonde voeding zorgt ervoor dat uw ezel goed in zijn vel zit! 

Materiaal voor de vachtverzorging
Materiaal voor de vachtverzorging
Resultaat borstelbeurt in het voorjaar: loskomende wintervacht
Resultaat borstelbeurt in het voorjaar: loskomende wintervacht

EZEL WASSEN

Alhoewel een ezel niet graag nat wordt is het aan te raden om hem voor de winter te verwennen met een wasbeurt. Tijdens de hete zomermaanden zorgt het voor verkoeling. In de winter doe je het beter niet, tenzij op medisch advies. Gebruik altijd een shampoo geschikt voor paarden of een milde baby shampoo. Zorg dat alle zeepresten voldoende verwijderd zijn na het afspoelen. Een tuinslang met zachte straal zal de ezel meer waarderen dan een harde straal. Zorg na het wassen dat je ezel hem niet in het zand of slijk kan rollen. Het best zet je hem op de weide waar hij heel snel zal drogen. Een eerste wasbeurt zal misschien wat strubbelingen veroorzaken maar eens je ezel het gewoon is, zal een wasbeurt probleemloos verlopen! 

DE POETSKOFFER

Heel handig om al je spullen in op te bergen en meteen alles binnen handbereik te hebben tijdens het verzorgen van je ezel. Door de koffer goed af te sluiten wordt de inhoud beschermd tegen nieuwsgierige ezels. Neem de gewoonte om altijd de koffer mee te nemen voor de verzorging van de vacht en de hoeven. Zo wordt het voor de ezel een vertrouwd object: poetsbox = verzorging! Berg er ook wat snoepjes in op. De koffer wordt hierdoor alleen maar interessanter! Wat voor sommige ezeltjes en baasjes een ietwat moeilijk moment is, kan na een tijdje, dankzij de poetskoffer, alleen maar aangenamer worden. En de snoepjes... die dienen om goed gedrag te belonen!!


VERWAARLOOSDE VACHT

Jammer genoeg zijn er nog ezeltjes die niet kunnen genieten van een goede vachtverzorging.. Wanneer ze constant in hun eigen mest, slijk en een niet onderhouden verblijf staan gaat hun vacht hieronder lijden. Zo wordt de ezel geplaagd door parasieten en moeilijk te genezen huidziekten. 

Op deze foto's zien we heel duidelijk het verschil tussen een verwaarloosde en gezonde vacht. Hier gaat het om hetzelfde ezeltje maar met enkele maanden verschil!

Foto 1 = voor                                                Foto 2 = na

Foto1 - voor (Foto: De Ezeloase)
Foto1 - voor (Foto: De Ezeloase)
Foto2 - na (Foto: De ezeloase)
Foto2 - na (Foto: De ezeloase)

Parasieten

UITWENDIGE PARASIETEN

Heeft uw ezel last van jeuk (gaat zich constant schuren) en kale plekken? Dan wordt hij wellicht geplaagd door vlooien of mijten. In dit geval is het belangrijk om snel met een behandeling te starten. Raadpleeg de dierenarts om zeker te zijn om welke parasieten het gaat. Soms wordt dit microscopisch bevestigd. Meestal wordt na de diagnose de ezel gewassen met een product om de parasieten te bestrijden. Mijten zijn dol op suikers! Heeft de ezel door een verkeerde voeding teveel suiker in zijn bloed loopt hij een hoger risico op besmetting. Door de zachte winters zijn ook vlooien en luizen alsmaar talrijker op zoek naar een gastheer. Over het algemeen hebben ezels weinig last van huidparasieten. Bij verzwakte ezels is de kans groter om ermee besmet te raken. Raadpleeg bij elke behandeling steeds de bijsluiter van het bestrijdingsmiddel! 

 

Mijt in ezelvacht
Mijt in ezelvacht
Kale plekken in ezelvacht diagnose: schurft.
Kale plekken in ezelvacht diagnose: schurft.

BEHANDELING TEGEN UITWENDIGE PARASIETEN

Heel vaak lees ik dat mensen proberen de kale plekken te verzorgen met allerlei producten. Uiercreme, vaseline, en allerlei ontsmettingsmiddelen die niet voor dierlijk gebruik geschikt zijn. Jammer genoeg wordt het probleem hiermee niet opgelost. Wanneer de dierenarts vastgesteld heeft om welke parasieten het gaat zal hij het juiste product bezorgen. Meestal moet dit vermengd worden met water om zo de ezel met de spons te wassen. Uit ervaring weten we dat luizen en mijten zeer hardnekkig kunnen zijn. Hoe vroeger de behandeling wordt gestart, hoe beter! Op de foto wordt het ezeltje voor de tweede keer behandeld. Alle haartjes zijn hier al terug gegroeid maar een tweede behandeling was nog noodzakelijk. Het resultaat was verbluffend!  

Spoelwormen
Spoelwormen

INWENDIGE PARASIETEN-WORMEN

Hoe wordt een ezel besmet met wormen? De wormenlarven komen tijdens het grazen binnen in het lichaam. Daar ontwikkelen ze zich tot wormen die dan op hun beurt weer eitjes leggen. Deze eitjes verlaten het lichaam met de mest en komen zo weer op het weiland terecht waar ze weer een gevaar vormen voor een volgende besmetting. 

Verschijnselen zoals vermageren maar wel een dikke buik behouden, slomer worden en doffe vacht kunnen een teken zijn van een wormbesmetting. Raadpleeg in dit geval de dierenarts die een wormbestrijdingsmiddel zal aanbevelen. Ook de tijdstippen van het ontwormen zijn belangrijk! Heel belangrijk is om regelmatig de mest te verwijderen en met regelmaat de ezels op een andere weide te laten grazen. Ontwormen gebeurt meestal met een pasta die in de mond van de ezel wordt gebracht met een spuit waarop de juiste dosering wordt aangegeven. Steek de spuit opzij, achter de onderste tanden van de ezel. Zo wordt het product meteen ingeslikt en is er geen verkwisting.

MESTONDERZOEK

Omdat parasieten ook resistent kunnen worden tegen de bestrijdingsmiddelen is het interessant om eerst een mestonderzoek te doen vooraleer men ze gebruikt. Indien het onderzoek negatief is, is ontwormen overbodig. Bezorg een beetje mest (zorg dat je weet welke ezel het geproduceerd heeft) aan je dierenarts die het zal laten onderzoeken.  

Insecten

Tijdens de zomermaanden worden ezels net zoals alle weidedieren, geplaagd door vliegende insecten. Van nature uit hebben ze afweermiddelen om het vliegenvolkje te bestrijden. Zo zien we ze fel tekeer gaan met hun staart en een onderhuidse spier zorgt voor een trillende beweging van de huid. Ezels die door vliegen lastig gevallen worden gaan ook meer stampen of bijten om ze te verjagen. Toch blijven vliegen en dazen een kwelling voor de ezel. Hun oogvocht bevat eiwitten, een lekkernij voor vliegen. Hierdoor ontstaan vaak ontstekingen die ervoor zorgen dat er meer oogvocht geproduceerd wordt en nog meer vliegen aantrekt. Ook de benen van de ezel zijn een favoriete plaats waar vliegen bloedende wondjes kunnen veroorzaken. 

 

Wat kunnen we eraan doen?

  • Algemene hygiëne is zeer belangrijk: ruim regelmatig de mest op zowel in de weide als in de stal. Geef de mesthoop een plaats zover mogelijk van de stal.
  • Gebruik een vliegenmasker of sliertjes om de ogen te beschermen (verkrijgbaar in de speciaalzaken) Zorg ervoor dat de ezel zich hiermee niet kan verwonden of kan haperen aan obstakels. Reinig regelmatig de ogen.
  • Met een vliegendeken beschermen we het lichaam van de ezel (verkrijgbaar in de speciaalzaken)
  • Vliegen leggen hun eitjes in de wondjes, meteen ontsmetten is de boodschap! Hiervoor zijn er speciale, beschermende spray's die te verkrijgen zijn bij de dierenarts.
  • Gebruik een insecticide maar wees zuinig in het gebruik ervan. Teveel zorgt voor resistentie, binnen de kortste tijd worden insecten er ongevoelig voor. Deze producten zijn nogal duur in aankoop maar ook het meest efficiënt. Gebruik een spuitbus die geen lawaai maakt, veel ezels zijn bang van spuitbussen. Controleer of je ezel niet allergisch is voor het product door het eerst te testen op een klein stukje van het lichaam. 
  • Ook alternatieve middelen kunnen helpen! Door knoflookpoeder (verkrijgbaar in de speciaalzaken) in het voeder te mengen wordt  het bloed van de ezel absoluut niet meer lekker voor de vliegen. Begin eraan voor de zomermaanden zodat de smaak van het poeder volledig in de bloedbaan is opgenomen. Met mate toedienen is ook hier de boodschap: overmatig gebruik kan leiden tot bloedarmoede.
Benodigdheden voor het aanmaken van een anti vliegenspray
Benodigdheden voor het aanmaken van een anti vliegenspray

ANTI VLIEGENSPRAY ZELF MAKEN

Met dit huis-tuin-keukenmiddel kan je een anti vliegenspray zelf prepareren. Geen wondermiddel maar het helpt om je ezel een korte periode vliegenvrij te houden.

- 300 ml. alcoholazijn

- 200 ml. Dettol (verkrijgbaar in de apotheek)

- 250 ml. citroensap (verkrijgbaar in de supermarkt)

- 200 ml. aftreksel van kruidnagel

Alles goed mengen, bewaren in een lege plastiek fles. Het beste resultaat kan je verkrijgen door het mengsel met een sponsje uit te wrijven op de benen van de ezel. Je kan het ook verstuiven maar het effect is wat minder. Hier kreeg het mengsel de naam "ezelparfum". Of het zijn naam waardig is laten we je zelf ondervinden!

 

Sliertjes om de ogen te beschermen
Sliertjes om de ogen te beschermen
Van een oude broek werden beenbeschermers gemaakt. Hoelang de ezel ze zal aanhouden is dan weer een ander probleem!
Van een oude broek werden beenbeschermers gemaakt. Hoelang de ezel ze zal aanhouden is dan weer een ander probleem!
Deze vliegenmaskers met oorbeschermers  zijn ideaal voor paarden, niet voor ezels. De afmeting van de oren zijn niet aangepast aan de lange oren van onze ezel.
Deze vliegenmaskers met oorbeschermers zijn ideaal voor paarden, niet voor ezels. De afmeting van de oren zijn niet aangepast aan de lange oren van onze ezel.