Over ezels kunnen we veel vertellen! Hier vind je info over onderwerpen die belangrijk kunnen zijn voor wat het houden van ezels betreft. Waarschijnlijk zullen bepaalde weetjes niet nieuw zijn, voor anderen dan weer wel. Hopelijk wordt elke bezoeker van deze pagina's toch een beetje ezel-wijzer . Als onze ezeltjes er dan ook nog beter van worden is mijn doel zeker bereikt!
WINTERWEER
Bij vriestemperaturen hebben ezels meer calorieën nodig om de kou te trotseren. Vergroot in dit geval de dagelijkse porties hooi. Naargelang de toestand van de ezel, mag er met brokken of korrels bijgevoederd worden. Hierbij denken we aan oude en verzwakte ezels. Bouw de hoeveelheden langzaam af als het bijvoederen niet meer noodzakelijk is. Een winterdeken kan voor sommige ezels zeer welkom zijn. Geef lauw drinkwater en controleer regelmatig of het niet bevroren is. Beperk de hoeveelheid, het vergemakkelijkt de verwijdering van het ijs. Zorg er wel voor dat er altijd voldoende drinkwater ter beschikking is! Als het vriest is de lucht veel droger, alle dieren gaan dan meer drinken. Ezels kunnen best wel tegen de kou maar als het sneeuwt zet je ze beter in de stal. Zonder neerslag kunnen ze best in een sneeuwlandschap vertoeven. Gladde plekken zijn dan weer gevaarlijk voor het uitglijden, neem geen risico's en kies voor je ezel de veiligste plek. Schijnt de zon geef de ezel de mogelijkheid om ervan te genieten. Hij zal wellicht het warmste, zonnigste plekje uitkiezen om hem te verwarmen.
Ontdek hier interessante weetjes over de ezel!
Klik op:
LEVENSVERWACHTING
Ezels zijn zoogdieren, dus warmbloedig! Met een beetje geluk kunnen ze de leeftijd van 40 jaar bereiken. Bij de aanschaf ervan is het belangrijk te bedenken dat dit mogelijk een beslissing is die men neemt voor zijn hele verdere leven. De verzorging van een ezel kan voor mensen op leeftijd te zwaar worden. In de meeste gevallen wordt de ezel dan te koop of ter adoptie aangeboden. Momenteel is het aanbod veel groter dan de vraag. Een ezel krijg je zomaar niet verkocht! Daarom: bezint eer ge begint!
EZEL TE KOOP: ENKELE TIPS...
Na alle voor en nadelen over het houden van ezels te hebben overwogen, maak je met de eigenaar/verkoper een afspraak voor een bezoekje. Koop nooit een ezel zonder eerst het dier gezien te hebben! Op wat gaan we letten tijdens deze eerste kennismaking? Hieronder enkele tips...
EZELIN, HENGST OF RUIN...
Wie kiest voor een ezelin of merrie moet er rekening mee houden dat ze om de drie weken hengstig wordt. In die periode kan ze zeer wispelturig zijn en gaat ze ook meer balken! Ezelinnen zijn niet altijd de "braafste" ezels. Ze zijn veel alerter dan ruinen, hebben vaak een eigen willetje en kunnen ook dominant zijn. Ruinen of gecastreerde ezels, hebben een rustig karakter en zijn gemakkelijk in de omgang. Een aanrader dus voor iemand die weinig of geen ervaring heeft met ezels. Een ezelhengst is soms moeilijk te hanteren en kan niet bij andere ezels gezet worden. Laat je hem bij een merrie dan zal ze zeker door hem gedekt worden. Dit gebeurt vlugger dan je het ook maar kan bedenken...Ook al kies je maar voor één ezel, laat een hengst altijd castreren! Een ezelmerrie en een ruin passen perfect samen. Twee ruinen kunnen het ook best met mekaar vinden, dit is wellicht de meest rustige combinatie. Vooral in de omgang met kinderen is een ruin, ook genaamd oen of kluns, ideaal. Toch heeft elke ezel zijn eigen karakter dat zowel positieve als negatieve kantjes met zich meebrengt. Ook in de wereld van de ezel bestaat de perfectie niet!
EQUIPAS
Als eigenaar ben je verplicht om je ezel te laten registreren. Door de dierenarts wordt een chip in de hals van de ezel aangebracht. Op deze chip staat een code waarmee het dier geïdentificeerd kan worden. Deze code wordt vermeld in een paspoort of equipas. In dit paspoort worden de belangrijke gegevens van de ezel vermeld zoals geboortedatum, geslacht, lichamelijke kenmerken en inentingen. Telkens wanneer een ezel verhuisd naar een nieuwe eigenaar moet de registratie aangepast worden. De chip met het unieke nummer blijft altijd op het lichaam van de ezel.
Ezels uitschrijven voor de vleesconsumptie
Voor echte ezelvrienden een gevoelig onderwerp! Ezels mogen ook geslacht worden om als voedsel in de vleesconsumptie terecht te komen. Wil je dit als eigenaar vermijden, schrijf dan uw ezel uit voor de slacht. Dit kan je vermelden in de equipas waar dit item vermeld wordt. Door deze registratie is, indien nodig, alleen euthanasie van de ezel mogelijk. Ook ezels verdienen het om op een waardige manier te sterven!
ZIN VOOR HUMOR
Als ezel-baasje/verzorger beschik je best over een flinke portie gezonde humor. Ezels lachen graag! Met hun streken toveren ze zonder moeite een glimlach op ons gezicht. Algauw leer je ook hun ondeugden relativeren... Wie te maken krijgt met een ondeugende ezel, zal ondervinden dat hij zijn streken nooit afleert!
GENEGENHEID
Naast de dagelijkse verzorging hebben ezels nood aan genegenheid. Net zoals borstelen schept knuffelen een band tussen mens en ezel. Probeer regelmatig eens tijd te maken voor een knuffelsessie. Ezels die niet vertrouwd zijn met aanrakingen kunnen voor problemen zorgen. Hoe meer knuffels ze krijgen, hoe aanhankelijker ze worden! Streel ook de benen en de hoeven. Het zal de hoefverzorging en het werk van de hoefsmid alleen maar vergemakkelijken.
EZEL BERIJDEN
Ezels zijn lastdieren, net zoals paarden kunnen ze ook mensen vervoeren. Wie op een ezel wil rijden moet rekening houden met zijn eigen lichaamsgewicht en de grootte van het dier. Wie meer dan vijftig kilo weegt rijdt best niet op een ezel. Om schade aan het skelet te vermijden, is het wachten tot de ezel vijf jaar en volgroeid is om hem te berijden. In toeristische landen worden ezels vaak uitgebuit door hen tijdens rondritten te zwaar te belasten. Door het vervoeren van te zware lasten sterven in onderontwikkelde landen nog dagelijks ezels door uitputting. In die streken is de mens nog afhankelijk van de ezel. Al eeuwen staat hij ten dienste van de mens. Hiervoor krijgt hij jammer genoeg nog altijd niet het respect dat hij verdient...
Het is niet de bedoeling om hier een volledige lijst te publiceren van alle giftige planten. Hier vind je enkel de meest voorkomende, giftige planten die schadelijk zijn voor ezels. Heb je een weide waar deze soorten groeien, verwijder ze zo vlug mogelijk! Ezels vinden deze planten absoluut niet lekker, ga er echter nooit van uit dat ze er dan ook afblijven! Opvallend; kleurt de weide geel? Oogt wel mooi, maar niet zonder gevaar want de meeste gele bloemen zijn giftig.
Sint Jacobskruiskruid
Zeer giftig voor ezels en paarden! Het gif stapelt zich op in de lever waardoor deze zijn functie verliest. Een plant die veelvuldig voorkomt in bermen en weiden en zich heel snel en gemakkelijk voortplant. Momenteel de meest voorkomende plant in de ezelweiden. Bloem en plant zijn giftig, moeten zeker verwijderd worden! Vermengd in het hooi blijft het giftig. Koop dus het hooi bij een betrouwbare leverancier die weet waar hij mee bezig is. Verwijderen doe je best door de plant volledig uit te trekken en weg te gooien. Niet op de composthoop of mesthoop maar in een vuilzak voor de verbrandingsoven. Nooit laten liggen op de weide! Gebruik hierbij altijd handschoenen want ook voor onze huid is deze plant schadelijk.
Boterbloem
Minder giftig dan het St.Jabobskruiskruid! Toch best wel opletten met deze gele bloem. Van de verschillende soorten boterbloemen is de Blaartrekkende boterbloem de meest giftige. Komt het meest voor in zeer vochtige, vette omgevingen. Het sap van deze boterbloem bevat een irriterende stof die het zenuwstelsel prikkelt en verlamt. Deze plant vinden ezels door zijn brandende smaak niet lekker. Boterbloemen groeien op een zure grond. Maaien en kalk strooien is al een goede bestrijdingsmethode. Met een goede bemesting voor het gras voorkom je kale plekken in de weide. Zo krijgen boterbloemen en andere giftige planten minder kans om te groeien.
St.Janskruid
Gelijkt een beetje op het St.Jacobskruiskruid, toch is het verschillend. De Sint-Jansolie is de rode kleurstof die men vindt in de bladeren. Deze maakt de huid zeer gevoelig met rode huid, zwelling, zwarte vlekken en coma als gevolg van het contact met deze plant. Zo onschuldig is dit geel bloemetje dus niet...
Gouden regen
Een giftige sierplant die thuishoort in de siertuinen en niet in de ezelweides. Daarom is het aan te raden om deze niet aan te planten in de onmiddellijke omgeving van een weide. De bloemen en de zaden van de gouden regen bevatten een gifstof die diarree, koliek, verlamming en ademstilstand kan veroorzaken. Een prachtige plant maar wel één van de meest giftige sierplanten! Ezels horen trouwens niet thuis in een siertuin maar in een schaarse weide, gevrijwaard van gele, giftige planten.
De esdoorn
De esdoorn is een boom waarvan de bladeren, scheuten en zaden zeer giftig zijn voor paardachtigen. Het gif veroorzaakt myopathie, een ernstige spierziekte met verlammingsverschijnselen die ook de hart en ademhalingsspieren aantast. Tegen deze ziekte bestaat geen remedie en kent meestal een dodelijke afloop! In Oktober vallen de giftige zaden, vooral gekend als "helikoptertjes". De komst van de lente zorgt ervoor dat de zaadjes scheutjes worden die ook giftig zijn. Hou dus ook ezels uit de buurt van esdoorns!
Taxus
Een mooie struik die meestal aangeplant wordt als haag. Zeer giftig, zelfs dodelijk voor dieren die de plant vaak in het maaisel vinden en opeten. Niet geschikt om in de buurt van dieren aan te planten. Wees altijd voorzichtig tijdens het snoeien, het sap kan voor de mens irriterend werken!
WAT KAN JE WEL AANPLANTEN IN DE NABIJHEID VAN EZELS OM SCHADUW TE VEROORZAKEN?
Deze bomen zijn niet giftig:
Berk - populier - wilg - linde - tamme kastanje - hazelaar - zwarte en gewone es.
Om hagen mee te vormen:
Meidoorn - hondsroos - braam - framboos.
Ga voor inheemse bomen en struiken. Wintergroen is niet ok.
OPGELET: EZELS VINDEN DIT ALLEMAAL HEERLIJK, PLANT ZE OP VOLDOENDE AFSTAND!