Voortplanting

Een ezelin wordt om de drie weken hengstig. Sommigen zijn dan weer vanaf  eind juli tot begin maart niet meer, of zeer onregelmatig hengstig. Wanneer ze dekrijp is, begint ze meer te balken en zal ze vaker urineren. Staat ze in het gezelschap van een niet gecastreerde hengst kan ze door hem bevrucht worden! Binnen  ongeveer 365 dagen zal haar veulen geboren worden om nadien nog een jaar bij zijn moeder te blijven. Alvorens te kiezen voor het kweken met ezels, zoeken we best eerst een goede bestemming voor het veulen. Hoe schattig een ezelsveulen ook is, het raakt soms moeilijk verkocht. Het onnodig kweken heeft al voor veel problemen in de ezelwereld gezorgd. Daarom is het aan te raden om een ezelhengst te castreren. Hij heeft er echt geen last van, integendeel... hij wordt er alleen maar rustiger van!  Ezelinnen mogen niet gedekt worden voordat ze vier jaar oud zijn.  Denk vooral niet dat je met ezels kweken rijk wordt! De kosten om het veulen groot te brengen zijn soms hoger dan de prijs die je ervoor gaat krijgen. 

HET LIEFDESSPEL TUSSEN TWEE EZELS

Wanneer een ezelin hengstig is zal haar gedrag veranderen. Ze gaat vaker balken, meer urineren en ze beweegt heftig met haar schaamlippen. Dit noemt men "het blinken", hierbij houdt ze haar staart opzij. De hengst ruikt aan de geur van haar urine dat ze hengstig is. Met een opgetrokken bovenlip zal hij de geur opnemen, dit heet "het flehmen". Wanneer de ezelin dekrijp is zal ze de hengst niet verjagen maar door kauwbewegingen haar onderwerping tonen. De hengst mag haar bespringen en de dekking voltooien. Staat de ezelin bij een ruin (gecastreerde hengst) zal dit ritueel zeker ook plaatsvinden. Alleen komen er geen nakomelingen.. Ook ezelinnen kunnen tijdens deze periode mekaar bespringen. Dit filmpje toont het liefdesspel tussen twee ezeltjes:  

CASTRATIE

Na zes maanden kan een jonge hengst al geslachtsrijp zijn. Toch is castratie pas mogelijk als de testikels in het scrotum gedaald zijn! Bij veel ezels is dit pas na één jaar. De castratie kan thuis gebeuren. De ezel wordt verdoofd en de de testikels worden door de dierenarts operatief verwijderd. De wond blijft open om het wondvocht te laten afvloeien. Daarom is het voorjaar de beste periode, dan zijn de vliegen nog niet zo talrijk. Hou de ezel na de castratie nog een tijdje gescheiden van de ezelin want de kans bestaat dat hij zich in die periode nog kan voortplanten. Ook het hengstgedrag verdwijnt niet onmiddellijk na de ingreep. Geef ook hier de ezel weer de  tijd om te bekomen. Wie zijn ezel laat castreren is zich bewust van het overbodig fokken met ezels. Hij kiest voor een ezel die handelbaar is en weinig of zelden het slachtoffer zal worden van probleemgedrag! Castratie bij ezels kan zeker ook op wat oudere leeftijd gebeuren. Hierbij moet de gezondheidstoestand van het dier optimaal zijn. Bij ezels ouder dan 30 jaar wordt deze ingreep afgeraden. 

ALS HET TE HEFTIG WORDT...

Wanneer een ezelmerrie hengstig is zal een ruin (gecastreerde hengst) haar blijven bespringen.  Soms kan dit voor de dieren wel heftig zijn. Stampen, bijten... is hierbij niet uitzonderlijk. Wordt het voor de dieren teveel, zet ze dan even uit elkaar maar zorg ervoor dat ze mekaar nog kunnen zien. Als de rust weergekeerd is kunnen ze weer in elkaars gezelschap vertoeven. Vooral bij jonge ezels kan het paargedrag nogal geweldig zijn.