Huisvesting

EZELVRIENDELIJKE OMGEVING

Wie er nog maar aan denkt om ezels te houden is er zich van bewust voldoende ruimte te hebben om ze te huisvesten. Een ezel zet je zomaar niet in je achtertuin. Ideaal is een terrein van 1500 vierkante meters.  Ezels zijn grazers, je maakt hen gelukkig met een stuk omheind weiland. Prikkeldraad is niet geschikt, kan zorgen voor ernstige kwetsuren. Aan een houten omheining zal je ezel zeker knabbelen. Zorg voor een omheining waar hij niet met zijn hoeven in verstrikt kan raken. Hou er rekening mee dat ezels meesters zijn in het ontsnappen! Heel behendig kruipen ze onder een afsluiting of openen ze zonder moeite een poortje. Er bestaan veiligheidssloten die dit kunnen verhinderen. Controleer regelmatig de plaats waar de ezels vertoeven op gebreken! Ezels zijn sociale dieren, zonder ze niet volledig af van de buitenwereld. Ruim regelmatig de mest op in de weide. Zo voorkom je wormbesmetting en hoefproblemen.  In het verleden was ik getuige hoe een eenzame ezel stond weg te kwijnen in een kippenren. De eigenaar was in de overtuiging dat zijn ezel daar gelukkig was! Ezels horen niet thuis in hondenkennels, kippenrennen of vuilnisbelt-toestanden... Het liefst worden ze ook niet aan een touw vastgebonden, hoe lang die ook is. Met het ezeltje in de kippenren is het gelukkig nog goed gekomen. De eigenaar heeft na een tijdje toch ingezien dat dit geen plek was om een ezel te huisvesten...

DE STAL

Het ergste wat je een ezel kan aandoen is hem opsluiten in een donkere stal! Daarom spreken we over een schuilstal waarin de ezel bij bar weer naar believen kan schuilen. De ruimte moet aangepast zijn aan het aantal ezels. Ze moeten zich vrij kunnen bewegen in de stal waar ook een drink-en voederbak voorzien is. Probeer alle goed vast te maken, anders wordt het speelgoed voor de ezel. Een droge stal is zeker een must om hoefproblemen te vermijden. Zorg ervoor dat de ezel zich niet kan kwetsen aan scherpe kanten, spijkers of andere obstakels. In de winter kan je de bodem bedekken met wat stro of zaagsel. Een hooiruif of hooinet maakt het geheel af. Gun de ezel ook wat daglicht. Gebruik absoluut geen glas op hoogten waar de ezel aan kan, de kans dat hij het breekt is groot! Ideale vervanging hiervoor is een onbreekbaar doorkijk- polyester raam. Voor de stal is een ruwe, betonnen vloer ideaal om ervoor te zorgen dat de ezel tijdens natte periodes niet in het slijk hoeft te staan. 

Ezeltjes in de stal: ieder zijn plekje...
Ezeltjes in de stal: ieder zijn plekje...

EZELS IN DE BOOMGAARD

Ezels zijn gek op fruit! Toch is het geen goed idee om ezels te laten grazen in een boomgaard. Het afgevallen, vaak verrotte of beschimmeld fruit, gaan ze met veel plezier verorberen. Teveel fruit is één van de oorzaken van hoefbevangenheid. Verrot fruit zorgt voor koliek of vergiftiging. De pitten van perziken en pruimen zijn dan weer gevaarlijk voor slokdarmverstopping. Buiten het oogstseizoen als de fruitbomen nog geen vruchten dragen zal de ezel het niet laten om aan de stammen te knagen. Boomschors staat immers ook op hun lievelingsmenu!

WAT KAN JE AANPLANTEN IN DE NABIJHEID VAN EZELS OM SCHADUW TE VEROORZAKEN?

Deze bomen zijn niet giftig: 

Berk - populier - wilg - linde - tamme kastanje - hazelaar - zwarte en gewone es.

Om hagen mee te vormen:

Meidoorn - hondsroos - braam - framboos.

Ga voor inheemse bomen en struiken. Wintergroen is niet ok.

 

 

OPRUIMEN VAN DE MEST

Echte dierenvrienden zorgen ervoor dat het verblijf van hun dieren altijd netjes is. Het maakt mij triest als ik merk dat ezels in hun eigen uitwerpselen staan. Een dagelijkse routineklus is het opruimen van de mest zowel in de stal als op de weide. Ezels hebben de neiging om altijd op dezelfde plekjes te mesten. Territoriumgedrag zorgt ervoor dat elke aanwezige ezel dankbaar van dit plekje gebruik zal maken.  Dit vergemakkelijkt het opruimen! Tijdens deze klus zal de ezel altijd in de buurt blijven om zo nodig als alles opgeruimd is,  een nieuw hoopje te produceren. Op de weide wordt er in de omgeving van een mestplek niet meer gegraasd. Hooi die in aanraking komt met mest blijft liggen. Bovendien is elke mestbal een paradijs voor vliegen en insecten die er dankbaar hun eitjes in deponeren. Wormbesmetting gebeurt via uitwerpselen en hoefproblemen kunnen ook het gevolg zijn van onvoldoende hygiëne. Daarom is het belangrijk om indien mogelijk, elke dag een schoonmaakbeurt te houden.  


Voor veel ezel ezelvrienden zijn deze foto's heel herkenbaar. Tijdens de schoonmaakbeurt wordt alles zorgvuldig gecontroleerd en met een beetje geluk goedgekeurd. De hulpvaardigheid van ezels is groot, vooral als je ze eventjes uit het oog verliest!