Ezel houden of niet...?

Een ezel houden brengt heel wat met zich mee... Denk je eraan om een ezel te houden? Neem dan even de tijd om deze pagina volledig door te nemen. Hou er rekening mee dat een ezel met een beetje geluk 40 jaar kan worden. Ga er vooral niet van uit dat ezels geen of weinig verzorging nodig hebben! Ontdek in dit filmpje enkele nuttige tips over het houden van ezels: welkom in de wereld van de ezel. 


 

Wie niet ON voorwaardelijk  van dieren houdt, haalt ze beter niet in huis.. !  

INFORMEER

Wanneer je dit leest heb je al een eerste, belangrijke stap gezet. Je bent op zoek naar informatie over het houden van ezels. Lees aandachtig alle pagina's van deze website want over ezels valt heel wat te vertellen. Ga ook eens een kijkje nemen bij mensen die ezels houden en ontdek de voor-en nadelen ervan. Er zijn organisaties en ezelboerderijen die workshops organiseren over het verzorgen van ezels. Ga eens langs bij een opvangcentrum waar dagelijks ezels opgevangen worden waarvan de baasjes de zorg niet meer aankunnen. Geloof me; er zijn er veel, TEVEEL! Denk vooral goed na, overweeg alle mogelijkheden om jouw ezel een goed leven te bezorgen. 

EZELS ZIJN KUDDEDIEREN...

Geef hem het gezelschap van een soortgenoot. Een eenzame ezel is niet gelukkig en gaat zich snel vervelen. De kans dat hij dag en nacht gaat balken is groot. Denk vooral aan de buren die echt niet kunnen leven met geluidsoverlast. Ongewenst gedrag is vaak het resultaat van ezels die alleen staan. Hierbij denken we aan bijten, steigeren en uitslaan met de hoeven. Heb je genoeg ruimte om twee ezeltjes te huisvesten, twijfel dan zeker niet! Gelukkige ezeltjes zorgen immers voor gelukkige baasjes. Valt je keuze op twee hengsten? laat ze castreren! Zeker wanneer een hengst en een merrie samen staan is dit noodzakelijk! Kweek niet onnodig met ezels, er staan er al zoveel te verkommeren. 

BALKEN

Een iets minder leuke eigenschap van de ezel is het geluid dat hij maakt. Met wat geluk heb je een "brave ezel" die niet veel van zich laat horen. Maar je hebt ook ezels die u op regelmatige tijdstippen gaan verrassen met  hun luidruchtig, soms irritant gebalk. Echte ezelliefhebbers nemen dat graag erbij. Maar mensen in hun naaste omgeving denken daar meestal anders over. Vooral 's nachts kan het gebalk van jouw ezel voor klachten zorgen. Veel mensen die een ezel willen houden hebben nog nooit ezels horen balken. Met dit filmpje kun je meteen horen hoeveel decibels een ezel wel kan produceren. Vergeet vooral de volumeknop niet aan te zetten!

HUISVESTING

Ezels hebben behoefte aan ruimte. Een terrein van 1500 vierkante meter is ideaal. Zorg ervoor dat ze kunnen beschikken over een weide om te grazen. Voor de winterperiode is een paddock noodzakelijk. Hieronder verstaan we een afgebakend, droog stukje grond. Zorg voor een verharde strook zo voorkom je hoefproblemen. Een schuilstal waar hij vrij in en uit kan lopen moet hem beschermen tegen barre weersomstandigheden. Sluit een ezel niet op, hij zal het je zeker niet in dank afnemen! Ezels zijn nieuwsgierig, ze volgen graag alles wat in hun omgeving gebeurt. Laat ze niet wegkwijnen in een donkere, kleine stal!

VOEDING

 Uiteraard behoren eten en drinken tot de noodzakelijkste behoeften van de ezel. Zolang er voldoende gras is kan dit zeker volstaan als voedselbron. Laat in het voorjaar je ezel met mondjesmaat op de weide. Koude nachten en zon overdag zorgen ervoor dat het gras rijkelijk voorzien is van fructaan. Dit is een stof die tot hoefbevangenheid kan leiden. Als het gras schaarser wordt moet er bijgevoederd worden met hooi. In de winter is hooi het meest noodzakelijk. Een bietje wordt door de ezel zeker gesmaakt, ideaal als maagvulling. Ezels hebben vlug de neiging om te dik te worden. Geef hen vooral niet teveel eten! Zorg dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is. 

HOEFVERZORGING

Dit is een hoofdstuk dat door veel ezelbaasjes overgeslagen wordt!  Jammer want verwaarloosde hoeven zijn een vorm van dierenmishandeling. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen met kreupelheid tot gevolg! Krab minstens één keer per week de hoeven van je ezel uit met een hoevekrabber. Zo voorkom je dat steentjes de oorzaak worden van problemen. Net zoals onze nagels blijven ook de hoeven van de ezel doorgroeien. Om de 8 à 10 weken is het bezoek van een hoefsmid aangeraden. Hij zal op vakkundige wijze de hoeven bekappen en bijwerken. Neem een hoefsmid die gewoon is van ezeltjes te bekappen!

WERK AAN DE WINKEL...

Vooraleer men overgaat tot het aanschaffen van een ezel is het aangeraden om toch even je agenda na te kijken. Wie over niet veel vrije tijd beschikt begint er beter niet aan. Met je ezel krijg je er namelijk heel wat klusjes bij. Mest ruimen, drinkwater voorzien, hooi geven... zijn taken die je dagelijks zal uitvoeren. In de zomer is het aangenaam, in de winter als het vriest iets minder. Een ezel produceert jaarlijks tonnen mest. Heb je een plekje om de mest te deponeren? Denk eraan dat een mesthoop reukhinder veroorzaakt en vliegen aantrekt. Misschien vinden de buren dat niet zo aangenaam! Ezeltjes moeten ook opgevoed worden. Dat vraagt heel wat geduld en... tijd. Een ezel is geen goedkope grasmachine; hij heeft nood aan aandacht en genegenheid. Maak voor jezelf uit of je voldoende tijd hebt om hem dit te geven.

KOSTEN

Een ezel kost geld! Denk niet dat je er vanaf komt met de prijs die je betaald bij de aankoop ervan. De aankoop van hooi en stro, de hoefsmid, dierenarts of het huren van een weide zijn kosten die het hele jaar doorlopen. Onverwachte toestanden zoals het vernieuwen van de omheining, reparaties aan de stal enz.. kunnen duur uitvallen. Maak voor jezelf uit of uw budget dit toelaat. Hou er rekening mee dat de prijzen jaar na jaar blijven stijgen. 

KIJK VOORUIT!

Heb je plannen om een ezel te houden, kijk dan ook even vooruit. Door zijn hoge levensverwachting zal hij waarschijnlijk heel lang, om niet te zeggen levenslang, van jou afhankelijk zijn. Niet alleen de ezels maar ook de baasjes worden ouder, de verzorging wordt zwaarder. Misschien ben je van plan om ooit te verhuizen en is er in het nieuwe stekje geen plaats meer voor ezels. Huur je een weide of grond, hou er dan rekening mee dat een huurcontract soms snel beëindigd kan worden door een verkoop van het perceel. Veel ezeltjes en paarden worden hiervan het slachtoffer. Heb je een wankele gezondheid, probeer dan eerst aan jezelf te denken en een huisdier te houden dat minder werk en zorgen met zich meebrengt. 

SLECHTE WEERSOMSTANDIGHEDEN

Ons klimaat verandert! Dit zorgt voor droge zomers en kletsnatte winters. Bij grote droogte is er weinig gras en moeten we bijvoederen. De voorziening van water wordt hierdoor intenser wat ook wat werk met zich meebrengt. De natte winters zorgen voor wateroverlast en veranderen de weilanden en dierenverblijven in moddervelden. Voor mens en ezel is dit alles behalve aangenaam. Oplossingen zoeken voor dingen waar we helaas niets kunnen aan veranderen zorgt voor frustraties. Zorg ervoor dat jouw ezel een droge plek krijgt in de winter. Laat hem niet verhongeren wanneer we een TE droge zomer hebben... 

FAN VAN REIZEN...?

Heb je meermaals per jaar behoefte om er eens op uit te trekken? Hou er dan rekening mee dat uw ezel ook tijdens uw afwezigheid verzorgd moet worden. Makkelijker gezegd dan gedaan,  niet iedereen voelt zich geroepen om die taak over te nemen. Ga op zoek naar iemand die gewoon is om met paarden en ezels om te gaan. Wees er zeker van dat je deze persoon kan vertrouwen en de verzorging van je dier ernstig neemt. Weeral iets om over na te denken vooraleer een ezel in je leven stapt!

EEN EZEL ALS GESCHENK...

Niet geschikt als surprise en absoluut geen geschenk voor kinderen.  Zadel mensen niet op met een dier waar ze niet kunnen voor zorgen. Spreek op voorhand af met de personen in kwestie of ze jouw geschenk (in dit geval een ezel) wel zien zitten. Hebben ze voldoende ruimte en tijd om twee ezeltjes te houden? Met één ezel is dit zeker al het meest foute geschenk. Binnen de kortste tijd staat jouw geschenk te koop op het internet. Dikwijls wordt dit voor het ezeltje dan het begin van een lange lijdensweg !   

 

Hopelijk ben je nu wat het houden van ezels betreft al een stukje wijzer geworden! Kun je dit allemaal waarmaken, dan wens ik je veel succes! Twijfelaars kiezen best een andere hobby. Weet dat het aantal verwaarloosde ezeltjes nog altijd stijgt, om dan nog te zwijgen over alle langoren die te koop staan of zelfs gratis worden aangeboden. 

 

EZEL ADOPTEREN...

Jaarlijks worden nog te veel ezels opgenomen in een ezelopvangcentrum. Ze komen er terecht na een inbeslagname of omdat eigenaren er niet meer kunnen of willen voor zorgen. Ben je van plan om een ezeltje aan te schaffen, breng dan eens een bezoekje aan zo'n centrum of surf even naar:    https://www.anegria.be/  of Vhttps://www.ezelshoeve.nl/veel langoortjes staan daar immers te wachten op een nieuwe thuis!