Gedrag

Ezels communiceren via hun lichaamstaal. Uit de stand van de oren kunnen we lezen in welke gemoedstoestand ze zich bevinden. Rollende ezel, briesende ezel... elk gedrag heeft een functie of betekenis. Wie ezels houdt leert zo zijn dieren kennen, niet onbelangrijk in een mens/ezel relatie!

Alerte ezel.
Alerte ezel.
Nieuwsgierige ezel.
Nieuwsgierige ezel.
"please" ezel.
"please" ezel.
Dreigende ezel (blijf uit mijn buurt!).
Dreigende ezel (blijf uit mijn buurt!).

Flemen

Mensen met weinig of geen kennis van ezels zien hier een "lachende ezel". We moeten ze helaas teleurstellen want dit gedrag noemen we "flemen". De ezel trekt zijn bovenlip op en ontbloot zijn tanden. Hierbij vangt hij geurtjes op die hem prikkelen en zeker interessant kunnen zijn. In de neusholte bevindt zich het orgaan van Jacobson dat bestaat uit kraakbeen en veel zenuwen. Dit orgaan analyseert alle geurtjes. Zo kan een ezelhengst een hengstige merrie opsporen en een merrie haar veulen. Ook voor menselijke geurtjes zoals parfum zijn ezels gevoelig. Hormonale veranderingen kunnen er ook voor zorgen dat uw ezel gaat flemen tijdens uw aanwezigheid. Dit ezeltje leerde ik flemen op aanvraag tot groot jolijt van groot en klein! Telkens ze iets wil bekomen herhaalt ze het ritueel. Van slimme ezels gesproken!!!

Groomende paarden
Groomende paarden

Groomen

Groomen is een vorm van vachtverzorging die ezels en paarden bij elkaar toepassen. Ze trekken de lippen op en raspen met ontblote tanden over het lichaam van hun soortgenoot. Favoriete plekjes zijn de manen en de schoft. Dit gebeuren verloop heel syncroom: bij de beide dieren op dezelfde plaats. Het groomen gebeurt enkel bij dieren die erg aan elkaar gehecht zijn. De wederzijdse toestemming voor dit gedrag getuigd van een innige vriendschapsband tussen twee ezels of paarden. Groomen bij een ezel of paard uit een andere kudde zal nooit gebeuren, daarvoor ontbreken immers de sociale banden. Hierbij kunnen we stellen dat paardachtigen hun sociale contacten prima weten te onderhouden! Ben je getuige van het groomen bij ezels, geniet dan ten volle van dit liefelijk tafereel! 

Rollende ezel

Heel vaak gaat de ezel zich rollen op de grond. Hiervoor hebben ze een vast plekje waar al gauw geen sprietje gras meer groeit. Het rollen heeft voor onze ezel een belangrijke functie. Zo verwijderen ze dode haren en parasieten uit hun vacht. Ezels houden niet van water maar een zandbad vinden ze heerlijk, dat blijkt uit het gekreun dat ze hierbij laten horen. Een ezel die zich rolt is een gezonde ezel die beschikt over een goede conditie. Pijnlijke bewegingen of plekjes zorgen er namelijk voor dat hij zich niet meer gaat of kan rollen. Het minder fraaie uitzicht achteraf moeten we erbij nemen! Pas geborsteld? Als dank mag een flinke rolbeurt zeker niet ontbreken. Ook wanneer de ezel na een wandeling of verblijf op de weide terug in zijn eigen omgeving komt, zal het rolplekje zeker opgezocht worden.

Briesen

Briesen of krachtig blazen door de neus gebeurt altijd op een stressmoment. Ofwel voelt de ezel zich niet op zijn gemak en willen ze dit doorgeven aan hun soortgenoten, ofwel geven ze aan dat alles onder controle is en dat ze zich goed voelen. 

Slapen of rusten ezels ook?

Jazeker, vaak liggen ze te rusten op hun zij met gestrekte benen en het hoofd op de grond. Hun onbeweeglijkheid veroorzaakt soms onnodig twijfel en onrust bij de ezelbaasjes!  Op hun buik, benen onder het lichaam is dan weer een andere, rustende houding. Maar ezels kunnen ook staande rusten. Hiervoor kiezen ze een plekje onder een boom of een rustig hoekje waar ze beschutting vinden. Dan staan ze op drie benen; één achterbeen is opgetrokken. Dit noemen we "ruststand". Ezels zijn zonnekloppers, vooral in het voorjaar kunnen ze intens genieten van de zachte zonnestralen. Voor hen de ideale gelegenheid om een siësta te houden! Tijdens de zomer verkiezen ze dan weer een schaduwrijk plekje onder een boom of afdak. Een ezel die te vaak gaat liggen is nogal dikwijls het eerste symptoom van verzwakking of een kwetsuur. Wacht in dit geval nooit te lang om een dierenarts te raadplegen! 

 

Op de zij, benen uitgestrekt.
Op de zij, benen uitgestrekt.
Op de buik, benen onder het lichaam
Op de buik, benen onder het lichaam
Rechtstaand onder een boom.
Rechtstaand onder een boom.

Natte voeten

Als er iets is waar een ezel een hekel aan heeft dan is het wel aan natte voeten. Plassen worden met de grootste voorzichtigheid omzeild. Over een brugje stappen waar je door een spleet in de planken het water ziet stromen is er al teveel aan. Een verklaring voor dit gedrag zou te vinden zijn bij de natuurlijke oorsprong van de ezel die ontstaan is in de woestijngebieden waar water zeldzaam is. Vandaar ook het rollen of het zandbad, dat dient als lichaamsverzorging. Ezels kunnen schrikken van hun eigen spiegelbeeld. De kans bestaat dat ze daarom weigeren te drinken in een zwarte emmer. Ze verkiezen lichtgekleurde emmers waar de weerspiegeling veel minder is. Toch kunnen we een ezel aanleren om door water te stappen... Eenmaal hij zijn angst heeft overwonnen en met wat aanmoediging lukt het zeker! 

Spelgedrag

Jonge ezels vertonen spelgedrag. Veulens rennen rondjes rond hun moeder. Hoe ouder ze worden, hoe verder ze zich van hun moeder wagen. Ook volwassen ezels, vooral hengsten spelen met elkaar. Hier gaat het vaak om het bepalen van een rangorde. Tijdens het spel bijten ze mekaar in de nek of in de benen. Alhoewel ezels zachtaardige dieren zijn kan het spelen soms overgaan in een gevechtsspel. Dan wordt er wel eens gesteigerd en gebeurt er een wilde achtervolging. Van zodra  de rangorde erkent wordt door de lagere in positie, keert de rust terug. Bij ruinen (gecastreerde hengsten) verloopt het spel wat gemoedelijker. Ze houden ervan om elkaar te bespringen. Staat een ruin bij een merrie zal hij zeker ook pogingen doen om haar te bespringen. Alleen als de merrie dekrijp is zal hij niet weggetrapt worden. Spelgedrag hoort bij het "ezel zijn", één van de redenen om de ezel het gezelschap te geven van één of meerdere soortgenoten!