Gebitsverzorging

Een leven lang blijven de tanden van de ezel doorgroeien. Door het malen van ruwvoer slijten ze af, gelukkig maar! Toch is een controle van het gebit noodzakelijk. Vooral oudere ezels zijn vatbaar voor tandproblemen. Door regelmatig onderhoud van het gebit voorkom je hoge kosten en wordt jouw ezel van veel ellende gespaard.

SYMPTONEN VAN MOGELIJKE TAND PROBLEMEN

- Verminderde eetlust

- Vermageren

- Overvloedige speekselvorming tijdens het eten

- Bolle wangen (hamsterwangen)

- Proppen van samengeperst voedsel op de grond

BEHANDELING VAN HET GEBIT

Net zoals de hoeven blijven ook de tanden van de ezel groeien. Gelukkig slijten de kiezen door het kauwen af. Toch kan het gebeuren dat sommige kiezen niet recht afslijten. Zo ontstaan er haken. Deze kunnen verwondingen in de mond veroorzaken. Met de nodige deskundigheid  worden (indien nodig) de haken en lange tanden door een paardentandarts afgevijld. Rotte tanden zijn dikwijls de bron van veel miserie. Daarom worden ze best zo snel mogelijk getrokken. Tijdens de gebitsverzorging wordt een hulpmiddel gebruikt dat de mond van de ezel open houdt. Veel last heeft hij er niet van, soms wordt de ezel heel licht verdoofd om het werk goed te laten verlopen. Het engste is wellicht het geluid van de elektrische vijl. Vergelijkbaar met het geluid van de boor bij de tandarts.   Belangrijk: door de verdoving mag de ezel gedurende twee uur na de behandeling geen hooi, stro of krachtvoer eten. Gras mag wel. Dit om een obstructie van de slokdarm te vermijden. 

Hulpmiddel om de behandeling van de kiezen mogelijk te maken.
Hulpmiddel om de behandeling van de kiezen mogelijk te maken.
Hulpmiddel om de voorste snijtanden te behandelen.
Hulpmiddel om de voorste snijtanden te behandelen.

HAMSTERWANGEN

Wanneer de haken op de kiezen van de ezel pijn of verwondingen veroorzaken, zal hij proppen maken van zijn voedsel. Deze vormen in de kaken een bescherming tegen de verwondingen die pijn veroorzaken. Zo ontstaan er hamsterwangen. Hoog tijd dus om een controle van het gebit te laten uitvoeren! Overdreven speekselvorming kan ook een teken zijn van tandproblemen.

OOK EZELS WISSELEN VAN TANDEN...

Jonge ezels wisselen net zoals mensen ook van tanden. Tijdens de eerste levensweken hebben ze hun eerste gebit. Op de leeftijd van 2,5 jaar beginnen de eerste tanden één voor één uit te vallen om plaats te maken voor de permanente tanden. Het gebit is compleet op de leeftijd van 5 jaar!