Ezels tussen andere dieren

Ezel en ezel... het is en blijft de beste combinatie! Hoe goed het ook klikt, dieren hebben een verschillende taal en gedrag. Heb je voldoende ruimte voor twee ezels, twijfel niet. Wil je een maatje voor je paard of pony, ga dan voor een soortgenoot. 

 

EZEL EN PAARD

Na ezel met ezel is dit de beste combinatie. Toch bestaan er qua karakter grote verschillen. Paarden zullen het gevaar altijd ontvluchten, ezels gaan hun leefgebied verdedigen. Hou rekening met de mogelijkheid dat de ezel het paard zal verjagen, of omgekeerd. Laat daarom de dieren aan elkaar wennen vooraleer ze samen geplaatst worden. Zet ze bij elkaar maar zorg voor een scheiding zodat ze op een veilige manier kunnen wennen aan elkaar.  Ezels zijn dragers van longwormen. Ze worden er niet ziek van maar kunnen wel de paarden besmetten. Het is aangeraden om de mest van de ezels regelmatig te controleren en indien nodig, zowel paard als ezel te ontwormen.

EZEL EN SCHAPEN/GEITEN

Niet iedereen kiest ervoor om twee of meerdere ezels te houden. Zo zien we vaak een ezeltje in het gezelschap van enkele geiten of schapen. Het idee dat het gezelschap heeft is voor de eigenaar voldoende en toch... Meermaals horen we over schapen, geiten met ernstige kwetsuren veroorzaakt door een stampende of bijtende ezel. Vooral tijdens het voederen zal de ezel altijd proberen zijn gezelschap te domineren.  Daarom zorg je best voor een aparte voederplek  en een plekje waar de schapen en geiten kunnen uitrusten zonder gestoord te worden door de ezel. Bovendien zijn schapenbrokken niet geschikt als voeding voor ezels. Er zijn schapen en geiten met stevige horens. Hiermee kunnen ze de ezel ernstig verwonden! Niet gecastreerde rammen en bokken kunnen van nature zeer dominant zijn. Hou daar rekening mee wanneer je ervoor kiest om ze bij ezels te plaatsen. Niettegenstaande deze minder leuke omstandigheden kunnen deze dieren elkaar tolereren. Schapen zijn geen dragers van virussen die de ezels kunnen besmetten. Ze zijn ook ongevoelig voor een wormbesmetting.  Toch zijn ze qua gedrag vreemd aan elkaar! Een ezel blijft een ezel, het liefst geven we hem het gezelschap van een soortgenoot. Daar kan hij mee communiceren, ravotten en vooral veel van leren! Zo kan hij ten alle tijden gewoon zichzelf zijn! 

Zorg dat het kippenvoer onbereikbaar is voor de ezel!
Zorg dat het kippenvoer onbereikbaar is voor de ezel!

EZEL EN KIPPEN

Over het algemeen kunnen ze goed opschieten met elkaar. Hier is socialiseren weer belangrijk: jonge ezels moeten wennen aan scharrelende kippen. In het begin lijken ze voor de ezel speelgoed, dat wordt rennen! Kippen kunnen besmet zijn met de Salmonella bacterie of andere bacteriën die dan weer schadelijk kunnen zijn voor de ezel. Geen kippen zonder luizen! Vooral bloedluizen zijn parasieten die zeer hardnekkig en moeilijk te bestrijden zijn. Ze gaan zich nestelen in elk spleetje van de stal en zeker ook in de ezelvacht.  Anderzijds zijn kippen gek op teken, op die manier zorgen ze voor een natuurlijke bestrijding.  Kippenvoer is niet geschikt voor ezels, voeder de kippen op een onbereikbare plek. Wie denkt dat een ezel niet eenzaam is met kippen als gezelschap heeft het mis. In feite hebben ze niks aan mekaar! Het idee alleen is bij de mens soms voldoende om zichzelf te troosten met het idee dat de ezel toch niet alleen is.

EZEL EN HOND

Ezels zien honden als een roofdier. Honden houden ervan om ezels op te jagen. Een perfecte match tussen deze dieren zal het wellicht nooit worden. Hier is het de taak van de baasjes om de hond als pup met de ezels te socialiseren. Hou  hem vooral buiten het territorium van de ezels want daar zal hij onmiddellijk verjaagd worden. Hierbij kunnen zowel ezel als hond gewond raken. Zo zijn er gevallen bekend waar de ezel een vos gedood heeft. Een minder vriendelijke hond beet onlangs door de afsluiting in de lip van een nieuwsgierig ezeltje... Ezels zullen altijd hun territorium verdedigen en niet alle honden zijn even braaf. Lukt het toch om ze in harmonie te laten samenleven is het te danken aan de zachtaardige eigenschappen die verschillen van dier tot dier. Als baasje moet je de tijd nemen om je hond ezel-vriendelijk en je ezel hond-vriendelijk op te voeden.

 Wist je dat honden graag knabbelen op de stukjes van de hoeven die door de hoefsmid na het bekappen achter gelaten werden?