Eigenschappen

EZELS ZIJN GEWOONTEDIEREN...

Ezels zijn niet alleen kuddedieren maar ook gewoontedieren. Ze lopen altijd op hetzelfde weggetje en houden aan hun vaste plekjes in de stal of daarbuiten. Hun rangorde bepaalt wie voorop loopt of wie eerst mag eten. Is het eens anders dan zal het maar voor eventjes zijn. Hierdoor kan onderling wat tumult ontstaan om de vaste plek weer in te nemen. Zowel in de rangorde als in de  keuze van vaste plekjes kunnen wij niet tussenbeide komen. Laat in dit geval de ezel gewoon "ezel zijn"! Ezels weten ook perfect wanneer het voedertijd is. Hun gebalk  zal er zeker voor zorgen dat deze gerespecteerd wordt.. Ook de aankomst van hun verzorger of baasje zullen ze nooit missen. Bij ezels ben je immers altijd welkom!

GEKEND, MAAR NOG TEVEEL MISKEND!

Hoe populair ezels ook zijn, weinigen weten over welke eigenschappen ze beschikken. Ze worden vooral gezien als dom en koppig. Dit misverstand zorgt ervoor dat de ezel niet altijd het respect krijgt dat hij verdient! Ezels zijn intelligente, sociale maar vooral vertederende dieren. Ze slagen erin om te schitteren in hun eenvoud. Ze weten wat ze willen maar vooral wat ze niet willen. Ezels hebben de kunst om gevoelens bij mensen los te maken. Ze delen in vreugde en verdriet... Wie de ezel echt leert kennen wordt meegesleurd in hun doen en laten om hem nooit meer los te laten. Mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij vinden soms moed en kracht in het samenzijn met ezels. Daar waar wij in falen, lukt het de ezel om het beste in mensen boven te halen!  

ONAFSCHEIDELIJK

Ezeltjes kunnen erg gehecht zijn aan elkaar; in hun leefwereld is vriendschap heel belangrijk. In de kudde heeft elke ezel wel een maatje dat niet van zijn zijde wijkt. Twee ezeltjes zijn dan weer onafscheidelijk en vriendjes voor het leven. Ze kiezen ervoor om samen te eten, drinken en op stap te gaan. Wanneer ze dan toch door omstandigheden eventjes gescheiden worden, is de paniek groot! Zo gebeurt het dat om alles rustig te laten verlopen, de ene ezel nooit zonder de andere getransporteerd wordt. Wanneer jammer genoeg een ezeltje komt te sterven, dan blijft het andere verweesd achter. Ezeltjes kunnen sterven van verdriet. Om dat te voorkomen is een nieuw soortgenootje de beste oplossing.  Als mens kunnen we een voorbeeld nemen aan ezels! De verbondenheid met hun soortgenoot is groot en oprecht. Kies je ervoor om een ezel te houden en ben je als dierenvriend begaan met zijn leven en welzijn? Geef hem dan zeker het gezelschap van een tweede ezeltje want ook ezels hebben het recht om gelukkig te zijn!

DE OREN

Eén van de grote verschillen tussen ezel en paard zijn de oren. Ezels worden niet voor niets "langoren" genoemd! Toch hebben de oren van de ezels een belangrijke functie: via hun oren raken ze de overtollige warmte kwijt. Wil je een ezel eens extra verwennen? Geef hem een oor massage en je wordt meteen zijn beste vriend! 

HET GEZICHTSVERMOGEN

De ogen van de ezel staan aan de zijkant van het hoofd. Hierdoor ziet hij niet wat er vlak voor zijn neus en vlak achter hem gebeurt. Maar door zijn zeer breed gezichtsveld, kan hij al heel in de verte dingen waarnemen. De ogen staan hoog op het hoofd zodat hij tijdens het grazen over het gras kan kijken. Ezels zien goed in het donker, vandaar dat ze ook 's nachts bij de minste beweging gaan balken. Doordat hij niet kan zien wat er onder of voor zijn neus gebeurt en geen dieptezicht heeft, vindt de ezel het soms eng om over bepaalde hindernissen te stappen. Het is onze taak om hem hierin goed te begeleiden zodat hij een veilig gevoel krijgt. De tastharen rond zijn ogen en neus zorgen ervoor dat hij afstand kan houden van obstakels. Wil je goed communiceren met je ezel, sta dan altijd een beetje zijdelings. 

KINDERVRIEND MET HOOG KNUFFELGEHALTE

Met zijn groot hoofd, lange oren en innemende blik maakt de ezel een vertederende indruk op mensen. Zijn zachtaardig karakter en hoog knuffelgehalte maakt van hem een grote kindervriend. Toch is het onze taak om kinderen erop te wijzen dat ezels geen speelgoed zijn en heel wat werk en zorg met zich meebrengen. Geef nooit zomaar een ezel als geschenk aan kinderen. Leer hun eerst de ezel beter kennen en respecteren. Zo zijn er ezelboerderijen waar kinderen leren omgaan met ezels en mogen meehelpen met de verzorging. Ervaring is de beste leerschool! Het verbaasd mij nog elke dag hoe kinderen zich tot ezels aangetrokken voelen. Als ze mogen kiezen tussen paard of ezel kiest de meerderheid voor "het ezeltje": het veelzeggende verkleinwoord uit de kindermond!

Laat nooit kinderen alleen bij ezels! Hoe braaf ze ook zijn, er kunnen zich altijd situaties voordoen waardoor de ezel schrikt en uitslaat met zijn hoeven. Leer daarom de kinderen om nooit achter de poep van het dier te lopen. Een stamp op de teentjes of even proeven van de vingertjes... voorkomen is beter dan genezen!

LENIGER DAN JE DENKT!   

Wie denkt dat ezels lomp zijn heeft het mis! Hun wil om iets te bereiken (ook een vorm van koppigheid) is groot. Algauw ontdekken ze waar de lekkerste blaadjes hangen of vinden ze hoe ze onder een afspanning kunnen kruipen. Hiervoor wringen ze zich in alle bochten of gaan ze zoals dit ezeltje hier op de foto, eventjes van de grond. Eens ze ontdekken hoe het moet blijven ze hun streken herhalen. Veel eigenaren ergeren zich blauw aan deze toestanden! Toch treft de ezel geen schuld, hij weet van niet beter.. Het is aan ons om de omgeving aan te passen, niet alleen aan de noden van de ezel, maar ook aan de ondeugden!

ZWILWRATTEN

Aan de binnenkant van de voorbenen heeft de ezel zwilwratten. Het zijn donkere, leerachtige stippen die geen nut hebben. Om de zoveel tijd vervellen ze en komt de bovenste laag los. Afknippen mag, maar hier gaat de natuur zijn gang en valt het bovenste velletje af. Niet lospeuteren als het nog niet volledig los is want dan ontstaat er een wondje.

Zwilwratten aan de binnenkant van de voorbenen.
Zwilwratten aan de binnenkant van de voorbenen.

EZELMEST

In ezelmest zitten weinig of geen resten van zaden. Het darmstelsel van de ezel is speciaal ontworpen om uit het kleinste grassprietje of plantje energie te halen. Dit komt omdat de ezel vooral voorkomt in droge, dorre streken. Daarom zijn veel ezels die bij ons vertoeven in energierijke weilanden meestal veel te dik. Let dus op de voeding, zo voorkom je gezondheidsproblemen bij de ezel. Ezelmest is dus heel geschikt voor het bemesten van de moestuin. Zaadjes van kruiden of plantjes zijn immers volledig verteerd!